Joomla webhely bemutatója


joomla bemutató


Ha a Joomla használatát tervezi saját webes jelenlétének létrehozására, akkor a megfelelő helyre jött. Az alábbiakban megtanulsz mindent, amit tudnod kell az induláshoz.

Ez a lépésről lépésre bemutatja, hogyan kell telepíteni a szoftvert a szerverre, és áttekintést nyújt az alapvető funkciókról. Végül azt szeretnénk, ha úgy érzi, képes elkezdeni saját magának a felfedezését, és felépíteni álmai Joomla webhelyét.

Noha a Joomla sokkal összetettebb, mint a WordPress, sokkal inkább kezdőbarát, mint a Drupal (valójában itt megtalálhatod a három összehasonlítását). Tehát ha követi az oktatóprogramot, akkor legfeljebb három órán belül el kell készítenie webhelyét.

Hogyan készítsünk egy Joomla weboldalt (tartalomjegyzék):

 1. Regisztráljon egy domain nevet és keresse meg a web hosting szolgáltatást
 2. Telepítse és állítsa be a Joomla szoftvert
 3. Ismerje meg a Joomla alapjait
 4. Válasszon sablont a webhelyéhez
 5. Telepítse a Joomla sablont
 6. Testreszabhatja a kialakítást
 7. Használjon Joomla modulokat
 8. Rendeljen modulokat a pozíciókhoz
 9. Hozzon létre új oldalakat
 10. Rendeljen oldalakat a Joomla navigációs menühez
 11. Adjon hozzá egy blogrészt
 12. Telepítse a kiterjesztéseket

A Drupal használatával webhely létrehozásának teljes időtartama: ~ 2-3 óra
Képességszint: Kezdő / intermedier

1. Regisztráljon egy domain nevet és keresse meg a web hosting szolgáltatást

Ha már rendelkezik domain nevével és webes tárhelyével, ugorjon a 2. lépésre.

Mielőtt elkezdené a Joomla-webhely felépítését, szükség van egy domain névre és az internetes tárhelyre.

Ha még csak nem is tudja, hol kezdje el ezt a témát, olvassa el a domain név kiválasztásáról szóló bejegyzésünket. Ha csak frissítőre van szüksége, válassza ki a webhely domainjét, amely egyszerű, így könnyen megjegyezhető.

A domain név mellett webes tárhelyszolgáltatásra van szüksége.

Teljes nyilvánosságra hozatal: A WebsiteSetup jutalékot szerez, ha az útmutatóban szereplő hivatkozási linkeinken keresztül vásárolja meg a Bluehost-ot. Ez segít mindent naprakészen tartani. köszönöm a tamogatásod.

Mind a domain név, mind a webtárhely megszerezhető a Bluehost-tól (első évben ingyenes domain-t is kínálnak).

joomla tárhely

Gyorsan telepítik a Joomla-t, így nem kell időt töltenie a kézi letöltésre, feltöltésre és telepítésre az FTP-n keresztül.

Ha úgy dönt, hogy másik internetes gazdagépet használ, akkor ellenőrizze, hogy megfelel-e a Joomla rendszerkövetelményeinek, amelyek megtalálhatók itt.

2. Telepítse és állítsa be a Joomla-t

Kétféle módon telepítheti és beállíthatja a Joomla-t.

A Joomla telepítése a Bluehost gyorstelepítéssel (lépésről lépésre)

A Joomla kézi telepítése bármilyen webgazda számára (lépésről lépésre)

3. Ismerje meg a Joomla alapjait

A Joomla-val egy weboldal létrehozásának megtanulásának következő lépése a csapágyak megszerzése. Az alábbiakban a vezérlőpulton látható számos menüt használjuk, ám ez segít az madártávlatból az induláshoz.

Nyilvánvalóan megszabadulhat a két kék négyzettől, ha bejelentkezik vagy kihagyja a Joomla statisztikai adatok gyűjtését, majd a telepítés utáni üzenetek elolvasását (és elrejtését)..

A bal oldalon hivatkozások találhatók az adminisztrátori terület gyakran használt részeire, például új cikkek létrehozására, a menüszerkezet megváltoztatására vagy a bővítmények telepítésére. Jobb oldalon fontos információ az Ön webhelyének állapotáról.

A legfontosabb rész a tetején található tálca. Itt ugyanazokat a lehetőségeket találja meg, mint a vezérlőpulton, majd néhányat. A következő menük tartalmazzák:

először a joomla vezérlőpulton

 • Rendszer – Hozzáférés a központhoz, a webhely beállításaihoz, a függőben lévő vagy zárolt tartalomelemekhez, a gyorsítótár ürítésének és a rendszerinformációk (webhely, szerver és környezet) megtekintésének lehetősége..
 • felhasználók – Kezelje a felhasználókat, a felhasználói csoportokat és a hozzáférési szinteket, jegyzeteket adhat a felhasználókról, kezelheti az adatvédelemmel kapcsolatos kérelmeket, megtekintheti a felhasználói naplókat és a webhely mindenki számára küldött e-mailt.
 • menük – Ahogy a neve is sugallja, ez tartalmazza a menük létrehozásával és kezelésével kapcsolatos összes lehetőséget.
 • Tartalom – Adjon hozzá cikkeket és taxonómiákat, rendeljen hozzá kiemelt tartalmat és kezelje webhelyének médiafájljait.
 • Alkatrészek – Hozzon létre és kezeljen webhely-szalaghirdetéseket, névjegyeket, webhely-frissítéseket, privát üzeneteket, többnyelvű társulásokat és hírcsatornákat. Ezenkívül hozzáférést biztosít a telepítés utáni üzenetekhez (ezeket már lefedtük), lehetővé teszi az átirányítások beállítását (bár ehhez pluginre van szüksége), megtekintheti a webhely keresési kifejezéseit, használja az intelligens keresést (ismét ehhez pluginra van szüksége) és kezeli címkék.
 • Extensions – Lehetővé teszi a kiterjesztések telepítését, frissítését, kezelését, konfigurálását, megtalálását és hibaelhárítását. Ebben a menüben láthatja az adatbázis állapotát és frissítheti webhelyét.
 • Segítség – Közvetlen hozzáférés a fontos súgó témákhoz a hivatalos dokumentáció.

Minden eddig tisztázott? Akkor menjünk tovább.

4. Válasszon sablont a webhelyéhez

A webhelyen bemutatott egyéb tartalomkezelő rendszerekhez hasonlóan a Joomla lehetőséget kínál webhelyének megtervezésére kódolás nélkül. Itt hívják az erre szolgáló eszközöket sablonok. A teljes webhely megjelenése, működése és érzése teljesen függ tőlük. Tehát ne becsülje alá a döntést, amikor egyet választ!

Ingyenes és prémium (fizetett) Joomla sablonok érhetők el. Az egyik megtalálása azonban bonyolult lehet. Sajnos a CMS-nek nincs központi könyvtára ehhez. Ezért meg kell keresnie az üzleteket, hogy megtalálják őket. Sokan, akik prémium témákat árusítanak, ingyenes verziókat is kínálnak, amelyeket tesztelni is lehet. Íme néhány hely az induláshoz:

Természetesen van néhány alapvető tulajdonság, amelyre oda kell figyelni, amikor kiválaszt egy témát. Az első nyilvánvalóan a saját ízlésed. A következőket is figyelembe kell vennie:

 • Támogatás – Nagyon nagyszerű műszaki támogatás, mivel ezek az emberek bármilyen problémát meg tudnak oldani az Ön számára.
 • Frissítés – A Joomla folyamatosan frissíti rendszerét. Győződjön meg arról, hogy a sablon szolgáltató is gyakran frissíti sablonjait, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a legfrissebb kiadásokkal fog-e működni.
 • Dokumentáció – Időről időre ellenőriznie kell néhány funkciót, hogy megtanulják, hogyan működnek. Ügyeljen arra, hogy van egy hely, ahol megteheti.
 • Válaszkészség és böngészők közötti kompatibilitás – Ez azt jelenti, hogy a sablonnak jól néz ki minden böngészőben és bármilyen mobil eszközön.
 • A testreszabhatóság – Ellenőrizze, hogy mely sablon funkciókat testreszabhatja saját maga. Például keressen olyan sablonokat, amelyeknek sok modulpozíciója van (bővebben erről hamarosan).

5. Telepítse a Joomla sablont

A sablon Joomla telepítése elvileg meglehetősen egyszerű. Miután döntött, általában ZIP-fájl formájában kapja meg. Ezt egyszerűen feltöltheti a Bővítmények> Telepítés.

feltölteni a joomla kiterjesztéseket

Vagy húzza a mezőbe, vagy kattintson a gombra Vagy keresse meg a fájlt gombra, hogy megtalálja a merevlemezen. Válassza ki, és Joomla maga végezheti el a többit. Alternatív megoldásként a sablont az URL-jén is telepítheti, ha tudja, hol található a csomag.

Ezt követően még aktiválnia kell a sablont, és ezt az alábbiak szerint kell megtennie Bővítmények> Sablon> Stílusok. Kattintson a sablonnév jobb oldalán található csillag ikonra, hogy az alapértelmezett legyen a teljes webhelyen.

állítsa alapértelmezettként a joomla sablont

Vegye figyelembe, hogy a sablon letöltésekor további fájlokat kaphat, mint például Gyors indítás, beállítások, és kiterjesztés. Az első a Joomla teljes sablonját tartalmazó változata. Ilyen módon az Ön új terve már készen áll a megjelenésre, amikor a webhelyet felállítják, gyakran demo tartalommal együtt. Az utóbbi értelme lehet a beillesztésnek, így minden úgy van beállítva, mint a bemutató, és csak annyit kell tennie, hogy kicseréli a tartalmat. A másik két fájl olyan dolgokra utal, amelyeket a sablon bemutató oldalán láthatott, például csúszkák stb.

6. Testreszabhatja a kialakítást

Amikor weboldalt készít a Joomla-val, az egyik fő cél a kívánt formatervezés elkészítése. Ennek érdekében a legtöbb sablon legalább néhány testreszabási beállítással rendelkezik, és a sablon nevére kattintva érheti el őket a listában.

joomla sablon testreszabási lehetőségek

Itt módosíthatja például a színeket, betűkészleteket, logókat, méreteket és még sok minden mást. Néhány sablonhoz saját beállítási oldal tartozik, ahol sokkal többet vezérelhet, és valós időben megnézheti a változásokat. Mindkét esetben ne felejtse el megnézni, hogy mit kínál a sablon, és mentse el az elvégzett módosításokat!

7. Használjon Joomla modulokat

Jelenleg még akkor is, ha jobban néz ki, a webhely még mindig üres. Ideje megváltoztatni. Innentől áttekintjük, hogyan lehet tartalmat létrehozni a Joomla-ban.

Sajnos az egyik bonyolultabb témával kell kezdenünk, azaz modulok. Ezek olyan kis tartalmi egységek, amelyek az oldal sok oldalán megjelenhetnek. Úgy működnek, mint építőelemek, amelyekből különböző mintákat készíthet. Ezek használatához azonban hozzá kell szokni. Próbáljuk ki a honlapon.

Az oldal nulláról történő elkészítéséhez a legjobb, ha a modulpozíciók előnézeti módját engedélyezi. Ily módon láthatja, hogy pontosan hol adhatja fel az oldalán modulokat és a pozíciók nevét.

joomla modul helyzetének előnézete

Ha szeretne valami fentebb látni, lépjen ide Rendszer> Globális konfiguráció> Sablonok.

engedélyezze a joomla modul helyzetének előnézetét

Itt, állítsa be A modulpozíciók előnézete nak nek Bekapcsolt, mentés és bezárás. Ezután térjen vissza a sablonok listájához, és kattintson a Előnézet gomb (a szem ikon). Ekkor megjelenik az összes elérhető modulpozíció, ahogyan a fent látható.

Rövid megjegyzés: Ne felejtse el kikapcsolni az előnézetet, amikor befejezte a modulok hozzárendelését.

8. Rendeljen modulokat a pozíciókhoz

Rendben, most, hogy tudja, hová menhetnek moduljai, hogyan rendelje hozzá őket ezekhez a pozíciókhoz? Mindez alatt történik Bővítmények> Modulok.

joomla modulok listája

Itt láthatja az összes olyan webhelyet, amely jelenleg aktív a webhelyén, valamint a hozzárendelt pozíciókat, oldalakat, felhasználókat és nyelveket. Ne aggódjon, ezek nem csak az Ön számára elérhető lehetőségek. Alatt Új a bal felső sarokban sok más blokk található, amelyeket felhasználhat webhelyén.

joomla kiegészítő modulok

Tegyük fel, hogy szeretett volna néhány szöveget magáról és webhelyéről a kezdőlapon. Az első dolog, amelyet megtenne, ellenőrizze, hogy hova kerül az oldal. Ebben az esetben ez az 2-helyzetében. Ezután lépjen a modulok menübe, hozzon létre egy újat, és válassza a lehetőséget Egyedi mint a típus. Ez lehetővé teszi, hogy saját tartalomblokkot hozzon létre egy WYSIWYG (amit lát, amit kap) szerkesztő segítségével.

hozzon létre egyéni joomla modult

Ez egyszerűen egy tartalom létrehozására és formázására szolgáló szerkesztő, amely lehetővé teszi, hogy megnézze, mit csinál. Sajnos túl sok időbe telik, ha átnézjük a képernyő összes opcióját. Ha azonban valaha is használtak szövegszerkesztőt, akkor mindennek nagyon ismerősnek kell lennie. Ezenkívül az egérmutatót bármelyik ikon fölé helyezheti, és leírást kap arról, amit csinál. Így gyorsan ki kell tudnia találni, hogyan lehet szöveget írni és formázni, fejléceket, képeket és egyéb médiumokat beszúrni, és bármit mást kínál..

joomla egyedi modul tartalommal

Ha kész, akkor ellenőrizze, hogy mentse, Állapot a jobb oldalon van Közzétett és hogy a helyes sablon helyét választotta ki a Pozíció (vigyázzon, hogy kiválasztotta az aktív témát!). Akkor menj ide Menü hozzárendelés (a cím alatti lap), és a legördülő menü segítségével válassza ki azokat az oldalakat, amelyeken ezt a modult meg szeretné jeleníteni. Ebben az esetben az Csak a kiválasztott oldalakon és akkor itthon.

joomla modul menü hozzárendelése

Mentés, és látnia kell a honlapján (és csak ott).

weboldal készítése a joomla egyedi modullal a honlapon

Ugyanezt a módszert használhatja más dolgok beillesztésére az oldalakra, például a blogbejegyzésekre (bővebben az alábbiakban), a szalagcímre, a menükre, a képekre és az iframe-ekre. Ezen felül bővítményeken keresztül új modulokat is felvehet (ezekről bővebben az alábbiakban is).

9. Hozzon létre új oldalakat

Most valami könnyebbé: oldalak. Ha Joomlával épít egy webhelyet, akkor valószínűleg többet fog létrehozni. Miután elsajátította a fentieket, ennek a résznek sokkal könnyebbnek kell lennie.

Az első dolog, amit a Joomla oldalain lehet megtudni, az, hogy egy helyen készíti őket, és egy másikban megjeleníti őket. Ez egy általános dolog, amelyet szem előtt kell tartani, hogy bármi, amit a Joomla-ban készít, automatikusan nem jelenik meg a webhelyén.

A Joomla-ban az oldalakat egyszerűen hívják cikkek. Ez először kissé zavaró lehet, amikor egy blogbeviteli háttérből származik, de ne hagyja, hogy ez tartsa meg. Cikkeket készíthet a következőn keresztül: Tartalom> Cikkek> Új cikk hozzáadása. Alternatív megoldásként használja a parancsikont a vezérlőpulton. Mindkettő nagyon hasonló szerkesztő képernyőhöz vezet, amelyet korábban használt.

joomla új cikk létrehozása

A tartalom létrehozása és formázása ugyanúgy történik, mint korábban. Amikor kész vagy, alatt Álnév meg tudja határozni az állandó linket (azaz az oldal URL-jét). Gyakran érdemes kulcsszót tenni ide, ahelyett, hogy ugyanazt a címet használja, mint a cikket. Alatt Állapot győződjön meg arról, hogy be van állítva közzétesz mentés előtt.

Annak érdekében, hogy a látogatók hozzáférhessenek az új oldalához, ideje hozzárendelni egy menühez. Ezt a következő módon teheti meg: Alul menük, keresse meg azt, amelyhez hozzá van rendelve a ház ikon. Ez a jelenleg aktív.

joomla menü menü

Ha új linket szeretne hozzárendelni, vigye az egérmutatót rá, és válassza a lehetőséget Új menüpont hozzáadása. Ezzel eljuthat az alábbi képernyőre.

joomla új menüpont létrehozása

Alatt Menüelem típusa, választ Cikk> Egyetlen cikk. Aztán, alatt Válassza a cikk lehetőséget, a webhelyen a meglévő tartalmat választhatja ki választ majd kattintson a hozzárendelni kívánt cím címére.

hozzárendelni a joomla oldalt a menühez

Most csak be kell írnia a Menü címe felül (amely a menüben megjelenik) és győződjön meg arról, hogy a hozzárendelt menü a jobb oldalon van-e kiválasztva. Amikor elmenti és bezárja, a bal oldali ikon segítségével húzza át a menüelemeket, és megváltoztathatja azok sorrendjét.

joomla menüpont sorrend módosítása

Ha elégedett vagy, és visszatér a webhelyére, az új elemnek meg kell jelennie.

új menüpont az oldalon

11. Adjon hozzá egy blogrészt

Nemcsak oldalakat hozhat létre, hanem blogbejegyzéseket is közzétehet a Joomla-ban. Alapvetően ugyanúgy működik, csak akkor, ha a blogbejegyzéseit egy kategóriához rendeli. Ehhez először létre kell hoznia.

Ezt megteheti a következő alatt: Tartalom> Kategóriák> Új kategória hozzáadása. Ugyanazon szerkesztőhöz visz, mint korábban. Ebben az esetben csak egy nevet kell megadnia a tetején (pl. blog) majd mentse és zárja be.

Ezt követően a kategóriát a menühöz hasonlóan hozzárendelheti, mint korábban az oldallal. Csak ezúttal, alatt Menüelem típusa, választ Cikkek> Kategória Blog.

hozzon létre joomla kategóriás blogot

Miután ezt megtette, feltétlenül válassza ki a blog kategória alatt Válasszon kategóriát. Ezután feltétlenül ellenőrizze, hogy a megfelelő menübe van-e rendelve, és adjon neki egy ésszerű menücímet. Mentse el és zárja be, hogy megkapja webhelyén. Mostantól kezdve minden cikk, amelyet hozzárendel blog kategória blogbejegyzés formájában jelenik meg a menüpont alatt.

12. Telepítse a kiterjesztéseket

Az utolsó dolog, amiről beszélni akarunk, a kiterjesztések. Segítségükkel új funkciókat és funkcionalitást hozhat a webhelyére. Megtalálja őket a hivatalos Joomla kiterjesztési könyvtár.

joomla kiterjesztés könyvtár

Csak írjon be egy keresési kifejezést, használja az alábbi kategóriákat vagy a speciális keresést, hogy megtalálja, amit keres. A közel 8000 elérhető kiterjesztéssel azonban nehéz lehet választani. Ezért jó ötlet lehet az ilyen cikkekkel elkezdeni:

Miután megtudta, mit kell telepítenie a webhelyére, többféleképpen megteheti. Az alábbiakban találja őket Bővítmények> Telepítés. Amikor először jársz ott, a tetején található a telepítés az internetről választási lehetőség. Ha megteszi, akkor hozzáférést biztosít a Joomla kiterjesztési könyvtárában található összes elemhez, közvetlenül a hátoldalától.

telepítse a joomla kiterjesztést a hátsó részből

Kattintson bármelyik kiterjesztésre, majd nyomja meg a Telepítés gombot (kétszer), hogy automatikusan feltöltse a webhelyére. Ha ez valamilyen oknál fogva nem működik Önnek, egyszerűen letöltheti a kiterjesztést, vagy másolhatja az URL-t, ahol található. Ezután használhatja a Csomagfájl feltöltése és Telepítés az URL-ről lapok segítségével megkaphatja a webhelyén.

Vegye figyelembe, hogy továbbra is aktiválnia kell a kiterjesztés egyes részeit Bővítmények> Kezelés.

kezelni a joomla kiterjesztéseket

Innentől deaktiválhatja és eltávolíthatja a kiterjesztést, amelyre már nincs szüksége. Sajnos ez kissé zavaró és zsúfolt, ezért előfordulhat, hogy név szerint kell keresnie a kiterjesztést.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map