Isfarë është RSS? Dhe si ta shtoni atë në WordPress

Isfarë është RSS? Epo, RSS qëndron për “Really Simple Syndication”, megjithëse origjina e saj mund të gjurmohet në “Përmbledhje e Pasurive të Pasura”. Me fjalë të thjeshta, RSS një medium për të sindikuar përmbajtjen e një faqe në internet në një mënyrë shumë efikase dhe të organizuar. Lëshuar në vitin 1999, RSS pati një ndikim të madh në evolucionin e Internetit – konkretisht se si konsumohej përmbajtja. Njerëzit nuk kishin më nevojë për të vizituar faqet e tyre të preferuara për të parë artikujt e fundit.


Faqet e lajmeve si BBC dhe New York Times, promovuan shumë ikonën RSS në faqet e tyre. Ju mund të regjistroheni në të gjithë NY Times ose thjesht seksionin e Financave – gjithçka që duhet të bëni ishte të abonoheni në një burim specifik RSS. E tillë ishte bukuria e RSS! Për ta thënë mjaft qartë, RSS ishte dhe eshte, një nga mediumet më të njohura të shpërndarja e përmbajtjes masive për botuesit, dhe konsumi i përmbajtjes masive për lexuesit (ose vizitorët).

Perks i RSS: Prodhueshmëria dhe lexueshmëria

podcasting

RSS kishte qenë fjalë për fjalë që ishte shkopi që drejtonte rritjen e blogjeve dhe podcasting. Ju mund të regjistroheni në bloget tuaja të preferuara dhe të kurseni shumë kohë duke lexuar thjesht përmbajtjen në lexuesin tuaj RSS. Në thelb ju bëj shumë më tepër me shpenzimet më pak dhe përfundoni duke kursyer një shumë të kohës.

Një nga përfitimet më të pa vlerësuara (ose më mirë të padëgjuara) e përdorimit të burimeve RSS është lexueshmëri. Ne njerëzit jemi krijesa të zakonit. A keni menduar ndonjëherë pse pothuajse të gjitha romanet ndjekin një madhësi dhe gjerësi të veçantë të faqes, përafrimin e tekstit, lartësinë e rreshtit, numrin e fjalëve për rresht, llojin dhe madhësinë e fontit? Doneshtë bërë për të krijuar një kënaqësi optimale të leximit – më pak tendosje sytë, lëvizje fikse të syve dhe shpejtësi të përmirësuar të leximit me kalimin e kohës.

Lexuesit RSS bëjnë të njëjtën gjë. Ju mund të vendosni shkronjën tuaj, madhësinë dhe lartësinë e linjës. Kur lexoni përmbajtje të ndryshme në të njëjtën paraqitje tipografike, shpejtësia juaj e leximit përmirësohet. Do sit ka modelin, tipografinë dhe paletën e ngjyrave të veta. Disa prej jush mund t’ju pëlqejnë, ndërsa disa ju absolutisht mund të neveriten. RSS urat që hendeku dhe ju jep një përvojë të përmbushur leximi.

RSS

gazeta e lexuesit të rradhës

Shumica prej nesh janë të vetëdijshëm për termin Icons ikona RSS – ato kuti portokalli me ikonën e bardhë në dispozicion në shumicën e vendeve. Epo, këto ikona lidhen me burimin RSS të faqes suaj. Ato përdoren kryesisht për shpërndarjen e përmbajtjes për vizitorët e faqes tuaj ose, në raste të tjera, klientët tuaj. Një burim RSS është i koduar, përkundrazi shënuar-lartXML (Gjuha e Zgjerueshme e Markupit). Lexuesit RSS dhe shfletuesit e internetit që kanë mbështetje të brendshme për analizimin e burimeve RSS (për shembull, Mozilla Firefox) mund të lexojnë siç duhet ose Parse një burim RSS. Shfletuesit e tjerë si Google Chrome të cilët nuk kanë mbështetje të integruar për burime do të shfaqin të dhënat e paracaktuara XML kur të klikohet një lidhje e burimit RSS.

Gjenerimi i RSS

Burimet RSS duhet të jenë gjeneruar me dorë kur keni ndërtuar një sit në HTML të pastër, d.m.th. kur nuk jeni duke përdorur një CMS. Në raste të tilla, mundeni punësojnë shërbime online për të gjeneruar RSS për ju. Pasi të keni konfiguruar gjeneratorin tuaj RSS, sapo të publikoni një artikull në faqen tuaj, RSS juaj do të përfshijë atë postim të ri. Njerëzit që janë pajtuar në atë burim RSS mund të shkarkojnë artikullin (et) duke përdorur një Lexuesi RSS. (Ne do të arrijmë në atë pak). WordPress megjithatë është pak më ndryshe.

WordPress dhe RSS

wordpress dhe RSS

WordPress ka një mbështetje të integruar për RSS. Sapo të publikoni një postim, WordPress do t’ia dorëzojë atë të gjithë burimet e saj RSS. Të gjitha këto janë bërë nga brenda dhe nuk do të duhet të klikosh një buton të vetëm për ta realizuar atë. Ju mund të keni vënë re se kam përdorur fjalën të gjithë. Epo, këtu qëndron bukuria e WordPress (së bashku me një mijë të dhëna të tjera).

Ekzistojnë në mënyrë praktike numri i burimeve RSS në faqen tuaj WordPress. Numri varet nga sasia e përmbajtjes së publikuar – d.m.th. numri i etiketave, autorëve dhe kategorive. WordPress mbështet katër lloje të formateve të burimeve RSS:

 1. RSS
 2. RSS 2.0
 3. Atom dhe
 4. RDF – Kuadri i përshkrimit të burimeve

Burimet RSS mund të jenë të arritshme duke përdorur strukturën e mëposhtme të URL:

Struktura e paracaktuar e URL-sëStruktura Pretty Permalink
www.example.com/?feed=rsswww.example.com/feed/
www.example.com/?feed=rss2www.example.com/feed/
www.example.com/?feed=atomwww.example.com/feed/atom/
www.example.com/?feed=rdfwww.example.com/feed/rdf/

Rekomandohet shumë të përdorni formatin RSS 2.0 pasi është formati më i popullarizuar dhe i mbështetur gjerësisht. Ju gjithashtu duhet të promovoni lidhjet tuaja të ushqimit duke përdorur strukturën e bukur të permalinkut pasi ato janë të lehta për tu lexuar dhe mbajtur mend. Për të mos përmendur, shumica e vendeve ndjekin strukturën e bukur të permalink-ut.

RSS të shumta në WordPress

burime të shumëfishta RSS

Tani për pjesën më interesante – vendosja e burimeve të shumta RSS me WordPress. Deri më tani, ne kemi folur rreth asaj se si RSS mund të shpërndajë përmbajtjen e një faqeje. WordPress ju lejon të ndani pajtimin RSS në nivele specifike. Kjo mundëson që vizitorët tuaj të regjistroheni në i saktë përmbajtjen që dëshirojnë.

Si punon?

Le të supozojmë se keni një kategori të quajtur ‘Psikologji’ dhe një etiketë “Terapia Vedic” në blogun tuaj. Një lexues që dëshiron të gjitha postimet e regjistruara nën psikologji, thjesht mund të shtojë http://www.example.com/category/phychology/feed për lexuesin e tyre RSS. Në të ardhmen, vetëm postimet e publikuara nën psikologji kategoria do të vihej në dispozicion në atë ushqim. Në mënyrë të ngjashme, mund të shtohet http://www.example.com/tag/vedic-therapy/feed te lexuesi RSS për të hyrë në të gjitha postimet e etiketuara me terapi Vedic. Këtu keni një përmbledhje të burimeve të ndryshme në dispozicion:

Lloji i pajtimitPermalidhje Pretty
Kategoritëhttp://www.example.com/category/categoryname/feed
Tagshttp://www.example.com/tag/tagname/feed
Commentshttp://example.com/comments/feed/
autorhttp://example.com/author/authorname/feed/
Kërkohttp://example.com/?s=searchterm&feed=rss2
Llojet e postave me porosihttp://example.com/feed/?post_type=posttypename

Ju gjithashtu mund të gruponi kategori të shumta, etiketa të shumta dhe një kombinim të të dyve në burimet tuaja. Ekziston një numër i pakufishëm i mundësive të burimeve RSS. Në të vërtetë varet nga mënyra se si e përdor lexuesi (d.m.th. ti dhe unë) (kontrolloni dokumentacioni zyrtar i WordPress për të mësuar më shumë).

kombinimPermalidhje e thjeshte (e parazgjedhur)
Kategoritë e shumtahttp://www.example.com/?cat=42,43&feed=rss2
Etiketa të shumtahttp://www.example.com/?tag=tag1,tag2&feed=rss2

Pasi të keni gati burimet tuaja për të shkuar, ju mund të shfaqni burimet tuaja personale (ose ato nga faqet e internetit të tjera) duke përdorur një shtojcë WordPress. Tom shkroi një artikull të mrekullueshëm për të përdorur plugin WP RSS Aggregator WordPress për të importuar, bashkuar dhe paraqitur burimet RSS në faqen tuaj të internetit (një mjet i shkëlqyeshëm nëse bëni shumë Blogging të ftuar në faqet e tjera të internetit dhe dëshironi të përfshini lidhje me ato postime në tuaj) Faqja e internetit)

Lexuesit RSS

duke lexuar rs

Një lexues RSS është një program i cili ju ndihmon të ndiqni dhe menaxhoni burime të shumta RSS. Kur them menaxhuar, Unë po flas rreptësisht për pikëpamjen e konsumatorit. Për të filluar, mund të shtoni numrin of n të burimeve RSS dhe t’i organizoni ato në dosje, etiketa dhe kategori. Karakteristikat specifike ndryshojnë nga lexuesi RSS i përdorur, por tiparet e përgjithshme janë të njëjta.

Lexuesit RSS mund të jenë gati për platformë dhe celular. Ka shumë lexues të disponueshëm për pothuajse të gjitha sistemet e funksionimit – Windows, Mac, UNIX dhe flavors e shumta të Linux. Me mbyllja e Google Reader, ne pamë një rritje të vazhdueshme të numrit të RSS lexuesve të pavarur. Më të njohurit sot janë të gjithë me bazë në internet dhe kanë aplikacione për të gjithë sistemet e funksionimit celular – Windows, iOS dhe Android. Shembuj përfshijnë Feedly, Bloglines, Feedzilla, NewsBlur dhe NetVibes.

Nënshkrimi

dërgohet posta

RSS ka qenë një nga mjetet më të fuqishme në dhënien e përmbajtjes së freskët që nga agimi i mijëvjeçarëve të rinj. Por në ditët e sotme, përparësia e saj po shkon drejt greminës. Marketingu me email është fëmija i ri në bllok. Pse? Është e thjeshtë. Me RSS, ju nuk merrni adresat e postës elektronike të pajtimtarëve tuaj. Me mbylljen e Shërbimit Feedburner, është gjithashtu mjaft e ndërlikuar të vlerësohet numri i pajtimtarëve RSS.

Me pajtimtarët e-mail, ju keni qasje në on-kërkesës pishina e klientëve. Me RSS, mundësia është e kufizuar. E cila është arsyeja pse, shumica e vendeve të rënda në trafik kanë zhvendosur ikonën ikonike RSS menjëherë në fund, ndërsa disa kanë ndalur plotësisht RSS. Kutitë e pajtimit të postës elektronike shfaqen në çdo mënyrë të mundshme – popup, headers, sidebar dhe footers.

Unë për një mendoj se RSS është a i nevojshëm medium i komunikimit – pasi që unë pajtohem në shumë site dhe nuk jam i interesuar për idenë e përmbytjes së kutisë sime. Mbi ju – cili është qëndrimi juaj për RSS? Po apo jo? A i përdorni lexuesit RSS ose i shtoni artikujt tuaj për të lexuar shërbimet e mëvonshme si Instapaper ose Xhepi? Ne do të donim të dëgjonim mendimet tuaja!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map