Si të gjeni kërkim mbresëlënës për Blogun tuaj në WordPress

Versioni 3.5 i WordPress sapo është publikuar dhe sjell me vete aftësi të bukura për trajtimin e mediave dhe një temë krejt të re parazgjedhje (ndër përmirësimet e tjera). Për sa i përket mua, është edhe një hap tjetër në drejtimin e duhur.


Sidoqoftë, lëshimi i një versioni të ri të WordPress gjithmonë më kujton mangësitë që nuk janë adresuar. Mos më gabo – unë e dua WordPress dhe nuk do të ëndërroja të përdor një sistem tjetër të menaxhimit të përmbajtjes, por është larg nga i përsosur.

Një nga çështjet më të mëdha që kam me WordPress është funksionaliteti i tij i kërkimit si në pjesën e përparme ashtu edhe në atë të pasme. Kushdo që ka përdorur WordPress për një kohë të gjatë ka të ngjarë të ndajë zhgënjimin tim me joefektivitetin e algoritmit të kërkimit parazgjedhur.

Duke pasur parasysh këtë, në këtë post dua t’ju prezantoj me atë që konsideroj si zgjidhjen më të mirë për përmirësimin dramatik të funksionalitetit të kërkimit të WordPress.

Isfarë është kaq e keqe në lidhje me motorin e kërkimit të parazgjedhur të WordPress?

Por para se të shkoj në atë, le të bëjmë së pari përmbledhjen pse Unë jam shumë i prirur të shmang kërkimin e parazgjedhur të WordPress.

Shtë gjithçka të bëjë me algoritmin përputhen, i cili zgjedh rezultatet duke përmendur një fjalë kyçe dhe i paraqet ato me renditje të kundërt kronologjike. Kjo mund të mos duket shumë e keqe në parim, por kur zbatohet praktikisht, ajo kthehet rezultate të kërkimit me cilësi të dobët.

Thuaj për shembull se keni shkruar një postim që përfshinte gjithçka që do të duhej të dinte për widget-et blu. Ju ishit lidhur me atë post në 5 postime më të fundit që përqendroheshin në widget me ngjyra të ndryshme. Nëse dikush kërkoi “widgetts blu” në blogun tuaj, ai burim i fundit widget blu do të ishte postimi i gjashtë i kthyer, përkundër faktit se është deri tani rezultati më i rëndësishëm.

Ky është gjithashtu një problem kur kërkoni në fund të pasmë. Nëse publikoni shumë postime në blogun tuaj dhe duhet të gjeni një postim që keni publikuar disa kohë më parë, mund të keni probleme ta gjeni atë për shkak të algoritmit të përputhur të mjerë të motorit të kërkimit WordPress. Dikur ishte një burim zhgënjimi pa fund për mua.

Cila eshte zgjidhja?

Ka disa shtojca që nuk kam asnjë hezitim t’i instaloj në bloge të reja dhe Relevanssi është njëri prej tyre. Ky shtojcë falas është një zgjidhje e plotë për lidhje të përmirësuara të kërkimit si në pjesën e përparme ashtu edhe në pjesën e prapme të blogut tuaj WordPress.

Këtu janë tiparet kryesore që e bëjnë Relevanssi aq më mirë sesa motori i kërkimit të parazgjedhur të WordPress:

 • Rezultatet e kërkimit të renditura në renditjen e rëndësisë, jo sipas datës.
 • Përputhje e paqartë: përputhen me fjalët e pjesshme, nëse fjalët e plota nuk përputhen.
 • Gjeni dokumente që përputhen ose vetëm me një term kërkimi (OSE pyetje) ose kërkoni që të shfaqen të gjitha fjalët (DHE pyetja).
 • Kërkoni për fraza me citate, për shembull “fraza e kërkimit”.
 • Krijoni fragmente me porosi që tregojnë se ku është bërë hit, me theksimin e termave të kërkimit.
 • Theksoni termat e kërkimit në dokumente kur përdoruesi klikon përmes rezultateve të kërkimit.
 • Kërkoni komente, etiketa, kategori dhe fusha të personalizuara.

Detajet nuk janë vërtet  e rëndësishme sepse prova është në puding. Instaloni këtë shtojcë dhe kërkoni në blogun tuaj dhe do të keni mundësi të shihni rezultatet pozitive për veten tuaj.

Unë do t’ju jap një shembull nga blogu im. Unë kam shkruar për Twitter posaçërisht në disa raste, kështu që një motor i mirë kërkimi duhet t’i kthejë ato postime si rezultatet më të rëndësishme. Këtu është rezultati i parë i kthyer nga motori i kërkimit të parazgjedhur të WordPress:

Kërkimi i WordPress

Me sa duket raporti im i të ardhurave në nëntor përmendi Twitterin që po kalon, por postimi nuk u përqëndrua aspak në Twitter fare. Tani le t’i hedhim një sy rezultateve të kthyera nga Relevanssi:

Rezultatet e kërkimit të Relevanssi

Motori i kërkimit të parazgjedhur të WordPress nuk u kthye ndonjë nga katër postimet që unë kam etiketuar me “Twitter” në faqen e parë. Relevanssi i ktheu të katër postimet në gjashtë rezultatet më të mira.

Karakteristika shtesë

Në rast se motori i kërkimit të tij jashtëzakonisht i lartë nuk është i mjaftueshëm për ju, Relevanssi ka veçori shtesë në mëngë.

Para së gjithash, ekzistojnë një mori mënyrash me të cilat mund të ndryshoni vetë funksionimin e kërkimit:

 • Rregulloni algoritmin e përputhjes (sipas titujve, etiketave dhe komenteve)
 • Kufizoni kërkimet në kategori dhe etiketa
 • Indeksoni llojet e postave me porosi dhe taksonomitë
 • Indeksoni përmbajtjen e kodeve të shkurtra
 • Shtoni në stilin Google “A keni menduar?” sugjerime

gjithashtu, mund të vendosni Relevanssi për të regjistruar pyetjet e përdoruesve, e cila ju lejon të ekzaminoni se çfarë njerëzit janë duke kërkuar në të vërtetë në blogun tuaj. Përfitimi i kësaj duhet të jetë i qartë – ju mund të përdorni pyetjet e kërkimit si një bazë për formësimin e strategjisë tuaj të përmbajtjes (supozimi se njerëzit duan atë që kërkojnë).

Ndërsa Relevanssi është plotësisht i lirë për t’u përdorur, ekziston një version premium në dispozicion me karakteristika shtesë, përfshirë:

 • Korrigjimi i përmirësuar i drejtshkrimit në “A keni menduar?” sugjerime
 • Mbështetje shumëpalëshe
 • Kërkoni dhe indeksoni profilet e përdoruesve
 • Caktoni peshë shtesë në postimet e reja
 • Lërini përdoruesin të zgjedhë ndërmjet kërkimeve AND dhe OS, të përdor + dhe – operatorin (DHE NUK)

Versioni premium sigurisht që nuk është i nevojshëm – Unë kam përdorur versionin falas për më shumë se një vit dhe jam jashtëzakonisht i lumtur me mënyrën sesi ka kryer.

Shpërblejeni vizitorët tuaj me kërkim më të mirë

Nuk ka asnjë arsye pse nuk duhet të instaloni dhe aktivizoni Relevanssi në blogun tuaj WordPress tani. Koha e konfigurimit është pothuajse jo-ekzistente dhe nuk do të shqetësoheni për të pasi të funksionojë. ju mund merrni kohën për t’u përshtatur me cilësimet sipas dëshirës suaj, por nuk është e nevojshme – funksionon vërtet mirë.

Përderisa ekzistojnë alternativa atje, unë i konsideroj Relevanssi si më të mirët. Jeni dakord Unë do të doja të lexoja mendimet tuaja në pjesën e komenteve!

Shkarkoni Relevanssi nga WordPress.org

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map