A legjobb statikus webhely-generátorok

A legjobb statikus webhely-generátorok


A weboldal készítésének folyamata két részből áll: Ön biztosítja a tartalmat, majd a CMS – a WordPress, vagy bármi, amit választottál – elveszi ezt a tartalmat, egyesíti azt a választott témával és a választott sablonokkal, és létrehoz egy webhelyet belőle az ügyfelek vagy az olvasók számára. De ezt a két részt nem kell együtt csinálni: elválaszthatók egymástól, és ez az, a statikus helygenerátor (SSG) csinál.

Ebben az útmutatóban elmagyarázzuk, mi a statikus webhelygenerálás és annak előnyei, és felsoroljuk a tíz legjobb statikus webhelygenerátort, hogy adjon némi útmutatást a közöttük történő választáshoz..

Hogyan működik a statikus webhelygenerátor? És miért használj egyet??

A legtöbb CMS, amint már említettük, két dolgot csinál: megváltoztatja a tartalmát HTML-ként, a témákkal és a sablonokkal kombinálva, majd ezt a HTML-t elérhetővé teszi weboldalként. A statikus webhelygenerátor felosztja ezt a folyamatot ketté: az a rész, ahol a tartalmát HTML-ként alakítják át, a saját számítógépén történik, és mappát tölt be HTML-fájlokkal. Ezután feltölti ezeket a HTML-fájlokat az internetre, ahol mindenki számára elérhetővé teszi őket weboldalként.

De miért? Számos előnye van.

Az első az Biztonság. Mivel a webhelyed, amellyel az emberek kölcsönhatásba lépnek, egyszerű HTML, és sokkal nehezebb azt feltörni. És mivel a statikus webhely-generátor, amely tartalmazza az összes számítógépes kódot, amely a munkát végzi, csak a saját számítógépén fut, és egyáltalán nincs kitéve a tágabb világnak, azt sem szabad feltörni. Ez azt jelenti, hogy a biztonsági frissítések nagyrészt feleslegesek; nem kell többé zavarnia a rendszeres előugró ablakokat, amelyek felszólítják a CMS frissítésére, a pluginok frissítésére, a webhely frissítésére..

Egyesek számára ez önmagában is elég indok lehet, de a statikus webhely generációnak egy második jelentős előnye van: teljesítmény.

A statikus HTML-ből készített webhely sokkal gyorsabban képes betölteni, mint egy webhely, ahol minden látogatáskor fel kell dolgozni. Ahelyett, hogy a tartalmat és a témát újból egyesítik, amikor egy látogató meglátogatja a webhelyet, ezt a munkát generációnként egyszer kell elvégezni a számítógépen, és azután nincs rá szükség. Ehelyett a weboldal már látható formában van.

A jobb teljesítmény mindenféle módon előnyös webhelyén. Az ügyfelek valószínűbb, hogy továbbra is megtekintik, és alacsonyabbak a visszafordulási arányok,  A gyorsabb oldalbetöltési idő nagyon jó a SEO számára, mivel a Google és más keresőmotorok értékelik a gyors teljesítményt és növelik rangsorolását.

A forgalmi hullámok nem jelent problémát; ha hirtelen tapasztalja a látogatók számát, akkor az jól fog kezelni, és soha nem fogja látni az „502 Bad Gateway” üzeneteket, amikor egy webhely túlterhelt, éppen abban a pillanatban, amikor népszerűvé válik..

Az összes ezüst béléssel, bár van felhő, és a statikus webhely generálásához kétségtelenül fel kell készülnie arra, hogy kicsit technikusabb legyen ahhoz, hogy ezt a technikát használja a webhelyén..

A „generációs szakasz” és a „közzétételi szakasz” szétválasztását meg kell érteni, és a statikus helygenerátorok általában inkább valamilyen technikai tudás alapját feltételezik, mint a szokásos dinamikus CMS. Különösen a legtöbb statikus helygenerátor megköveteli legalább egy kis ismereteket a parancs sor: ezeket az alkalmazásokat általában a parancsok futtatása, nem pedig a mutatás és a kattintás vezérli.

A parancssor szükségessége miatt a statikus helygenerátorok nem mindenki számára elérhetők, de ha készen áll arra, hogy fontolja meg a hüvelyének feltekerését és a normálnál mélyebb búvárkodást, van néhány lehetséges győzelem.

Vessünk egy pillantást a tíz legjobb statikus webhely-generátorra, majd válasszuk ki közöttük.

A 10 legjobb statikus webhely-generátor

1. Hugo

hugo logó

A Hugo a terminál alapú statikus helygenerátorok telepítésének és használatának könnyebb végén áll. Dokumentációjuk, különösen a hogyan kell telepíteni a Hugo-t és futtassa, meglehetősen átfogó, és nem kell először telepítenie egy új csomagot, majd telepítenie a Hugo-t.

Nagy mennyiségű előre beépített témák amely megkönnyíti a webhely kívánt megjelenésének kiválasztását, és a Hugo csapat egyik legfontosabb tulajdonsága az építési sebesség.

A webhely módosításához a tartalom hozzáadásával vagy szerkesztésével, vagy a téma megváltoztatásával szükség van a webhely „újjáépítésére”: azaz futtassa végig a tartalom egy témával való egyesítését HTML-ként minden oldalra. Még egy kis különbség az építési sebességnél is különbséget tehet a várakozási másodpercek és a várakozási percek között, hogy megnézze az elvégzett változás eredményét, és Hugo keményen dolgozik azon, hogy ebben a leggyorsabb legyen.

Ha webhelyet épít meglévő adatok alapján, akkor Hugo „Adatvezérelt tartalom”Funkció megkönnyíti a webhely tartalmának CSV vagy JSON formátumban történő biztosítását. Ez hasznos módszer lehet olyan meglévő adatok átvételére, amelyeket a világ felé szeretne tárolni, és így kényelmesebben megnézhetik és böngészhetik anélkül, hogy szükség lenne az Excel vagy a Google Táblázatok bekapcsolására..

2. Tizenegy vagy tizenegy11ty logó

A 11ty az egyik újabb SSG, de felkerüli a népszerűségi listát. Számolja magát mint „egyszerűbb statikus helygenerátor”. Ehhez azonban ésszerű mértékű műszaki ismereteket igényel (és a dokumentáció ezt tükrözi), de azok számára, akik képesek megragadni, elegáns módon csinál dolgokat..

A 11ty JavaScript-ben van írva, és így megköveteli node.js dolgozni; ezt először telepítenie kell, ha még nem tette meg, majd telepítenie kell a 11ty-t a parancssorból.

A 11ty nagy hangsúlyt helyez a weboldal teljesítményére, arra a pontra, ahol büszkén mutatják be a teljesítmény ranglistán vele épített webhelyek száma, és nagyon népszerű az internetes szakemberek, valamint a nyílt internetet általában védő és építő szakemberek körében.

3. Pelikánkap pelikán logót

A Pelikán esztétikai szempontból meglehetősen kimaradt, de a Python mint alapvető programozási nyelv használatával kibővíthető egy szinte bármilyen irányba, amellyel megkívánhatja egy kis extra programozással..

Támogatja a helyadatok importálását a WordPressből, ami megkönnyíti a többi SSG-n keresztül a meglévő WordPress-helyről statikus webhely-generációra való áttérést a jelenlegi beállítás elvesztése nélkül. És mint az SSG-k jobb osztálya, úgy tervezték, hogy képes kezelni egy teljes weboldalt, és nem elsősorban a blogolás céljából.

A Pelikán kezdetben kissé meredek tanulási görbével rendelkezik, ami jobban megfelel annak, aki már legalább kicsit ismeri a Python-ot. Hasonlóképpen, már szüksége van egy Python telepítésre a számítógépén, és nem ad útmutatást azoknak a nem-fejlesztőknek, akiknek nincs ilyen … de ha olyan fejlesztői típusú vagy, aki már használja a Python-ot, akkor a Pelican egy jó hely a kezdéshez..

4. Nikola

nikola logó

Nikola nagyon „elemeket tartalmaz” megközelítést alkalmaz a statikus webhelyek generálása során, nagyon részletes sablonokat biztosítva a blogokhoz és a teljes webhelyekhez, valamint képgalériákat és többek között a keresést.

Meglehetősen kiterjedt listája van plugins és témák is. Noha a Nikola hajlamos a piac technikaibb végére; meglehetősen magabiztosnak kell lennie a Python fejlesztésében, hogy itt többet tegyen, mint az alapok, de ha te vagy, akkor a Nikola nagyobb kiterjeszthetőséget kínál, mint sok alternatíva.

A témák listája nem túl átfogó, tehát ha valami gyönyörűet keres, nem informatív, akkor jobb, ha máshol keres. Az újjáépítési sebesség azonban gyorsabb, mint a többi lehetőségnél.

A Pelikánhoz hasonlóan, Nikola azt is feltételezi, hogy már rendelkezésre áll a Python, és nem magyarázza meg, hogyan tegye ezt lehetővé, tehát ha nem és Windows alatt áll, akkor érdemes megnéznie a többi alternatíva egyikét.

5. GatsbyGatsby logó

Gatsby statikus PWA generátornak nevezi magát. A PWA a művészet kifejezése Progresszív internetes alkalmazások, amelyek offline módon működhetnek, hozzáadhatók a kezdőképernyőhöz mobilon, és így tovább. Ez bármilyen weboldalon megtehető, beleértve az egyéb SSG-kkel létrehozott webhelyeket is, de a Gatsby ezt a támogatást a dobozból biztosítja..

Azok számára, akik ismerik a React, a webkomponens könyvtárat, a Gatsby jó választás lehet, mivel körülötte épül, így újra felhasználhatja a már ismert ismerős környezetet – valóban, A React saját weboldala épül a Gatsby.

A Gatsby mind a node.js, mind a verzióvezérlő rendszert igényli csoportos it telepíteni kell. Meglehetősen részletesek dokumentációs oldalak arról, hogyan lehet beállítani a Gatsby környezetet, beleértve a Windows rendszert is, de ez inkább egy bevont folyamat, ha nem ismeri a parancssort. A dokumentáció emellett összekeveri a Windows, a Linux és a Mac utasításokat, így egy kicsit nehéz követni.

6. Jekyll

Jekyll logó

A Jekyll az egyik legrégebbi statikus helygenerátor, de továbbra is aktív fejlesztés alatt áll, népszerűsége nagyrészt az SSG-innováció áradását idézte elő, amely a listán minden másat létrehozott..

A hírnév egyik állítása az, hogy be van építve a Github kód tárhelyszolgáltatásába: elmentheti tartalmát egy Githubba raktár, egy felhőmeghajtó kódhoz, oly módon, hogy a Github futtassa a Jekyll kódot mert Ön, és konvertálja a tartalmat egy webhelyre anélkül, hogy bármilyen kódot kellene futtatnia.

Ilyen módon a Github oldalak a szolgáltatás ingyenesen használható statikus webhelyének gazdagéppént, és a beállításhoz szükséges dokumentáció meglehetősen világos és könnyen követhető..

Ennek ellenére továbbra is ismeri a csoportos it kódvezérlő rendszer. Természetesen az is lehetséges, hogy saját magán a számítógépen futtassa a Jekyll szoftvert, és ezek biztosítják a Windows telepítési utasításai, bár a Windows nem hivatalosan támogatott.

7. Statiq.web

statiq logó

A Statiq web meglehetősen új kiegészítés az SSG-k számára, és még mindig meglehetősen nehéz fejlesztés alatt áll. Tehát ez a legmegfelelőbb azok számára, akik hajlandók részt venni abban a folyamatban, és csatlakozni a közösséghez azáltal, hogy visszaadják, mi működik jól, és mi nem.

Egyedülálló értékesítési pontja az, hogy a .NET-en alapszik, így azok, akiknek ismerete van a programozási veremről, úgy találják, hogy a Statiq Web szépen illeszkedik a meglévő tapasztalataikhoz. Ez egy általánosabb Statiq-keretrendszer példája, így egy tapasztaltabb programozó képes lehet átfogni a nagyobb keretet, hogy valami átfogóbbat építhessen..

8. Publii

Publii logó

A Publii, a legtöbb itt található statikus helygenerátorral ellentétben, nem egy parancssori eszköz. Ehelyett egy asztali alkalmazás, amely elérhető a Windows, a Mac és a Linux számára.

Úgy gondolhatja, hogy ez valami hasonló a WordPress-hez, azzal a különbséggel, hogy ahelyett, hogy webhely lenne, hanem egy alkalmazás, amely a számítógépen fut, majd létrehoz egy statikus verziót a webhelyről, készen áll a közzétételre, mint a többi eszköz.

Beépített közzétételi eszközök segítségével a statikus webhelyet számos meglévő gazdagépre továbbítják, például a Netlify és a felhőtárhely helyszíneire. Importáló rendszerrel rendelkezik egy meglévő WordPress webhely Publii-ba konvertálásáról, valamint fizetős professzionális szintű témák piacáról.

Maga az alkalmazás ingyenes és nyílt forráskódú, és aktív felhasználói közösséggel rendelkezik, amelyek segítik egymást egy fórumon. A Publii a jelenleg kínált statikus webhely-generátorok közül a legkevésbé műszaki, bár ezek előnyei továbbra is szinte mindegyikük. Kiváló megoldás azok számára, akik nem akarnak belemenni a kódolásba és a parancssori alapú megközelítésbe.

9. WP2Static

wp2static logó

A WP2Static meglehetősen eltérő megközelítést alkalmaz, mint a többi statikus webhelygenerátor: önmagában nem szigorúan webhelykezelő. Ehelyett a WordPress-rel együtt jár, hogy készítsen egy statikus verziót egy webhelyről, amelyet maga a WordPress kezel.

A fenti leírás nyelvén a WP2Static a WordPress-t felelõsé teszi a szerkesztésért és a tartalom HTML-re alakításáért, a témákkal és a sablonokkal kombinálva. Ezután lépjen be a WP2Static oldalba, hogy elkészítse a HTML-t, és közzétegye mint egyszerű HTML valahol az interneten.

Van néhány nyilvánvaló előnye ennek: továbbra is használhatja a jól ismert WordPress felületet, és hozzáférhet a WordPress összes témájának és bővítményének teljes könyvtárához.

Ennek azonban vannak hátrányai is: Fontos, hogy a WordPress telepítését valahova máshova helyezze, különben elveszíti a statikus webhelygenerálás előnyeinek nagy részét.

A webhely statikussága nagy biztonsági előnyökkel jár, mivel nem olyan dinamikus terméket használ, mint a WordPress, de ezzel a megoldással vannak továbbra is a WordPress-t használja. Ezért fontos, hogy elrejtse ezt a WordPress-t valahol olyan helyen, ahova csak Ön kivételével bárki eljuthat.

A technikailag gondolkodó áthelyezheti azt rejtett szerverre, vagy futtathatja a WordPress-t a helyi gépeken. Valaki, aki nem érti meg azonnal, hogyan teheti ezt nehéznek, nehéznek tarthatja a követett fogalmak követését, és zavarba ejtheti az emlékezet arra, hogy a (rejtett) WordPress által létrehozott webhely nem az a webhely, amelyet a közönség a közzététel gombig lát. megnyomva.

Ha azonban nagyon megszokta a WordPress felhasználói felületet, vagy nagyon szorosan kapcsolódik bizonyos WP-bővítményekhez vagy témákhoz, amelyeket nehéz lenne megtalálni vagy elérhetővé tenni egy másik SSG-n, a WP2Static lehet az ideális megoldás.

10. Next.js

Nextjs logó

A Next.js kevésbé generálja a statikus helyeket, és inkább a statikus alkalmazások React használatával történő létrehozásának kerete. Támogatja a statikus webhelyek generálását (és ezt a támogatást megújította annak érdekében, hogy jelentősen javítsák azt a 9.3 kiadásban, 2020 elején), és ha egy alkalmazást szeretne létrehozni a React segítségével, és azt akarja, hogy az osztályban a legjobb statikus webhely generáció támogassa ezt, a következő .js egy jó hely a kereséshez.

Feltételezi, hogy mind a JavaScript, mind a React jól megismerkedjen, tehát nem a nem technikai jellegű, és a dokumentáció egy Linux vagy Mac környezet felé mutat, a Windows felhasználóknak nyújtott lip-service szolgáltatással.

De amire érdemes, ez nagyon jó, és egy kicsit zümmögés van körülötte, ami azt jelenti, hogy nehéz fejlődésre indul, és ugrásszerűen halad előre..

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Itt van: a felsorolások közül melyiket válasszuk.

De hogyan választhatja ki a legmegfelelőbbet??

Nos, ha nem érdekli a parancssorba jutás, akkor nézd meg minden bizonnyal a Publiit. Ha egy WordPress szakértő vagy, aki statikusnak tűnik, akkor a WP2Static azokra a széles körű készségekre épít, amelyek már rendelkeznek. Ha törődik a sebességgel, akkor a 11-es vagy a Hugo-t keresed.

Ha van tapasztalata egy adott programozási nyelven vagy környezetben, válassza a statikus webhelygenerátort, amely ezzel a nyelvvel van megírva, hogy a lehető legjobban ki tudja használni a meglévő képességeit: Python esetén használja a Pelikánt vagy a Nikolat; a Ruby, Jekyll, a .NET, a Statiq, a React, a Next.js és a Gatsby, valamint a JavaScript, 11ty.

Ha egy meglévő WordPress-webhelyről költözik, ellenőrizze, hogy a választott eszköz rendelkezik-e a WordPress-tartalom importálójával (a legtöbb ezt teszi), és vegye figyelembe, hogy a kísérletezés olcsó és egyszerű. Készíthet egy teszt statikus webhelyet néhány példatartalommal, és létrehozhatja azt csak a saját számítógépén anélkül, hogy bárki más láthatná.

Próbálja ki azokat az eszközöket, amelyekben szereti a hangját – mindegyik ingyenes és nyílt forráskódú -, majd amikor készen állsz, keresse meg a statikus tartalmakat tároló helyeket..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map