Как да добавите Google Analytics към WordPress

Как да добавите Google Analytics към WordPressНаучаването как да добавите Google Analytics към WordPress е много важна част от работата на вашия собствен уебсайт. Софтуерът може да ви даде ценна информация за това какво е и не работи на вашия сайт и ви позволява да вземате информирани решения за неговото бъдеще.


В този урок ще отговорим на няколко въпроса относно Google Analytics, включително:

 • Какво е Google Analytics и защо ви е нужен?
 • Как да се регистрирате в Google Analytics?
 • Как да добавите Google Analytics към WordPress?
 • Как да инсталирате Google Analytics с приставка за WordPress?

Да започваме.

Какво е Google Analytics и защо ви е нужен?

Преди да влезете в техническите неща, нека първо да поговорим за темата на тази публикация – Google Analytics. Ако сте напълно начинаещ, може дори да не сте наясно какво представлява и защо е добра идея да го свържете към уебсайта си на WordPress. Така че, нека първо да покрием това.

1. Google Analytics ви помага да опознаете аудиторията си

Google Analytics е пакет за уеб анализи, който ви помага да разберете и анализирате вашия уеб трафик. Той присъства в над 50 милиона уебсайтове по целия свят.

Начинът на работа е, че добавяте част от JavaScript код към страницата си (повече за тази по-долу), която позволява на Google да следи дейностите на посетителите, идващи на вашия сайт. След това той ще събира тези дейности и ще ги представя под формата на статистика във вашия акаунт в Google Analytics.

Пример за Google Analytics

Ето какво можете да научите от статистиката:

 • Кой посещава вашия сайт? – Географска и техническа информация за това откъде е вашата аудитория и устройствата, които използват за достъп до вашия сайт.
 • Какво правят вашите посетители? – Разберете кои страници преглеждат, степента на отпадане (означава дяла на посетителите, които напускат само след една страница), колко дълго остават на вашия сайт и други.
 • Кога идват? – Google Analytics Ви показва също кога точно хората идват на сайта Ви по час, ден, седмица или месец.
 • Как намират вашия сайт? – Освен това получавате информация дали аудиторията ви намира вашия сайт в търсачките (и коя от тях), социалните медии, връзките на други уебсайтове или дали те въвеждат адреса на вашия сайт директно.
 • Как те взаимодействат с вашето съдържание? – От Google Analytics вие също сте в състояние да разберете как хората взаимодействат с вашия сайт WordPress, например връзките, върху които кликват. Ако дефинирате определени цели (като например преобразуване на посетители в абонати на електронна поща), можете също да проследявате това.

2. Използвайте информацията за оптимизиране на вашия уебсайт

Какво можете да направите с тази информация? Как ви е полезно? Познаването на горното ви позволява да правите много неща.

 • Настройте вашия сайт, за да обслужва по-добре вашата аудитория. Например чрез подобряване на техническите аспекти или добавяне на език.
 • Оптимизирайте източниците на трафик – инвестирайте повече в онези, които работят особено добре или увеличете усилията си върху тези, които не разполагат.
 • Подобрете вашата стратегия за съдържание и съдържание, за да дадете на посетителите повече от това, което ги интересува.
 • Проследявайте маркетинговите кампании и вижте дали работят.
 • Намерете своите най-лошо работещи страници и направете стъпки, за да ги подобрите.

Накратко – уеб аналитика ви позволява да елиминирате догадките и да вземате решения за вашия сайт въз основа на факти и твърди данни, вместо чувство на червата. Google Analytics е напълно безплатна за използване, така че не допринася за разходите на уебсайта.

Стъпка 1. Регистрирайте се с Google Analytics

Преди да можете да свържете софтуера към вашия сайт, първо трябва да се регистрирате. Първо ще направим това, като се насочим към Начална страница на Google Analytics.

Създайте Google Аналитичен акаунт

Ако вече имате акаунт в Google, просто го използвайте, за да влезете. Ако не, щракнете върху бутона, за да се регистрирате и да създадете изцяло нов акаунт. След като сте готови с което и да е, ще видите екрана по-долу.

Настройте акаунт в Google Analytics

Почти вече показва процеса, през който ще преминем. Hit Регистрирай се за да започнете. На следващия екран, когато имате избор между мобилно приложение и уебсайт, не забравяйте да изберете уебсайт. След това трябва да поставите вашите данни.

Посочете данни за акаунта

Имайте предвид, че вашият акаунт може да съдържа няколко уебсайта, които проследявате. Следователно, подходящо име на акаунт може да бъде нещо подобно Бизнес уебсайтове. Уебсайтът име, адрес, категория на индустрията, държава и часова зона трябва да се обясняват само. при Настройки за споделяне на данни, можете да изберете каквото сметнете за подходящо.

След като сте готови, щракнете Вземете проследяващ идентификационен номер продължавам. Може да се наложи да приемете общите условия на Google Анализ в следващата стъпка. След това ще видите страницата с вашия проследяващ код и идентификационен номер за проследяване.

Проследяващ код и идентификационен код на Google Analytics

Засега това е всичко, което искахме да постигнем.

В следващата стъпка ще добавим проследяващия код към вашия сайт WordPress. За целта може да ви е необходим кодът или идентификационният номер за проследяване, така че има смисъл да оставите раздела на браузъра отворен. В случай, че го затворите и трябва да стигнете по-късно, винаги можете да намерите проследяващия си код под Админ> Информация за проследяване> Проследяващ код.

Стъпка 2. Научете основите на Google Analytics

Преди да стигнем до това как да добавим кода към вашия сайт, нека се възползваме от възможността за бърз оглед на основния интерфейс на Google Analytics. По този начин вие получавате по-добро разбиране на вида информация, която можете да намерите там. Можете да стигнете до там, като щракнете върху У дома бутон.

Акаунт за анализ на Google

Отдясно винаги ще виждате статистическите данни за вашия уебсайт, докато вляво можете да изберете кои данни да прегледате. Частта от програмата, в която ще прекарате най-много време, е Доклади раздел. Ще намерите няколко различни секции, които ако щракнете върху, съдържат други подменюта и съдържат следната информация:

 • Реално време – Показва ви какво се случва на вашия сайт в момента на наблюдението. Колко посетители в момента са на него, откъде са, какво гледат и още.
 • Публика – Съдържа информация, която ви помага да научите повече за вашите потребители, напр. Броя посетители за определен период от време, колко дълго са останали средно и демографската, както и техническата информация за тях.
 • придобиване – Показва ви кои източници изпращат потребители на вашия сайт и информация за вашите маркетингови канали.
 • Поведение – Всичко за това, което правят вашите потребители, след като дойдат на вашия сайт, съдържанието, което преглеждат и още.
 • конверсия – Ако сте задали цели в Google Analytics, ето къде разбирате колко добре се справяте в постигането им.

Всички добри досега? След това нека да се справим с това как да добавите Google Analytics към вашия WordPress сайт сега.

Стъпка 3. Добавете Google Analytics към WordPress

За да започне Google Analytics да проследява посетителите ви, кодът по-горе трябва да присъства на всяка страница от вашия сайт, на която искате да направите това. Обикновено това е всичко. Ето как можете да го постигнете ръчно.

Вариант A: Поставете кода в header.php

Един от основните начини да добавите проследяващия код към вашия сайт е да го поставите в заглавката си. По този начин тя ще се зарежда на всяка страница.

Благодарение на начина на настройване на WordPress, това е много лесно да се постигне. Повечето стандартни теми имат a header.php файл, който е отговорен за извеждането на секцията заглавие на сайта. Така че тук можете просто да въведете кода на Google Analytics.

Когато правите промени в файлове с теми, имайте предвид, че винаги е най-добре да го направите в детска тема. В противен случай те ще се изгубят, когато актуализирате основната си тема. Детските теми са супер полезни като цяло и определено трябва да прочетете допълнително за тях.

След като създадете вашата детска тема, просто копирайте header.php от основната тема в нея и започнете да я редактирате. След това копирайте и поставете проследяващия код от Google Analytics непосредствено преди затварянето скоба.

Добавете проследяващ код на Google Analytics към заглавния файл на WordPress

Също така, уверете се, че кодът е обвит

Запазване, качване и от този момент Google Analytics трябва да започне проследяването.

Вариант C: Използвайте персонализиран плъгин

Трета опция за ръчно добавяне на проследяващия код към вашия сайт е създаването на собствен плъгин. Това също ви дава възможност да включвате и изключвате песни от задния край на WordPress. Плюс това, той гарантира, че проследяващият код на Google Analytics остава на вашия сайт, дори и да смените темите.

Ако никога досега не сте създавали плъгин, не се притеснявайте - наистина е лесно! Преди да стигнем до него само бърза забележка: за да работи по-долу, вашата активна тема трябва да има wp_head кука вътре header.php. Обикновено се изпълнява по подразбиране, но си струва да се провери!

След като сте готови, всичко, което трябва да направите, е да създадете нов PHP файл. Вземете текстовия редактор по ваш избор, направете нов файл и го запишете като нещо подобно на участника-Google-analytics.php. След това добавете следния код към него (подсказка: това е същата функция като преди плюс заглавие, което позволява на WordPress да знае, че това е плъгин).

  

Не забравяйте да замените пробния проследяващ код (всичко между тях) ) със своя собствена. В противен случай няма да работи. Също така, коригирайте заглавката според всичко, което искате.

След като го направите, запазете файла и го качете в папката с приставки на вашия сайт (wp-content> приставки). Можете също така да му дадете своя собствена подпапка, ако желаете. Когато приключите, активирайте го от задния край на WordPress, като всеки друг плъгин.

Активирайте персонализиран приставка за WordPress за проследяващ код на Google Analytics

Въпреки че горното не е много сложно и дори по-лесен начин е използването на един от многото налични приставки. Сега ще разгледаме процеса с един пример и по-късно ще разгледаме още няколко приставки, които могат да направят същото.

Как да инсталирате Google Analytics с приставка за WordPress

За този урок ще използваме Google Analytics за WordPress от MonsterInsights. Това е най-популярният плъгин в директорията за тази цел с повече от два милиона инсталации. Освен това е много лесен за използване и се предлага с модул, който помага да го направите GDPR съвместим (за съжаление, само в премиум версията).

Да тръгваме!

1. Инсталирайте Plugin

Естествено, когато искате да използвате плъгин на вашия WordPress сайт, първата стъпка е да го инсталирате. За това просто отидете на Приставки> Добавяне на нови. Търсете го по име (търси google analytics трябва да е достатъчно).

Плъгин за Google Analytics WordPress

Когато го намерите в списъка, натиснете Инсталирай сега за да започнете да го изтегляте на вашия сайт. Активирайте, когато е готово.

2. Свържете се с Google Analytics

Когато плъгинът е активен, ще намерите нов елемент от менюто, наречен Insights в таблото за управление на сайта ви. Щракнете върху него, за да отидете на Настройки меню.

Удостоверете MonsterInsights с акаунт в Google Analytics

Кликнете върху Удостоверете с вашия акаунт в Google. Това ще ви пренасочи към страницата на Google Analytics. Ще бъдете помолени да влезете или, ако вече сте, да изберете акаунта, който искате да използвате за проследяване.

Влезте в профила в Google

След като влезете, Google Analytics ще ви помоли да дадете разрешение на приставката за WordPress за достъп до вашите данни.

Разрешете приставката да добави Google Analytics към WordPress

Това е необходимо, за да работи, уверете се, че го разрешавате. След това все още трябва да изберете профила, който искате да проследявате. Изберете този, който сте създали по-рано и завършете удостоверяването, когато сте го направили.

Това е! Ще бъдете насочени обратно към вашия сайт. Казахме ви, че ще е лесно!

2.1 Алтернативен метод

Това не е единственият начин да добавите Google Analytics към вашия WordPress сайт с този плъгин. Можете също да въведете проследяващия си UA код ръчно. За това просто кликнете върху Щракнете тук, за да удостоверите ръчно.

Въведете ръчно идентификационния номер за проследяване на Google Analytics в WordPress

Ще намерите вашия UA код като проследяващ идентификатор в профила си в Google Analytics.

Идентификационен номер за проследяване на Google Analytics

Копирайте и го поставете в полето в настройките на приставката. След това запазете промените си. Свършен!

Само имайте предвид, че по този начин не можете да използвате отчетите MonsterInsights в своя WordPress.

3. Нагласете настройките за проследяване

След като сте свързани, можете да щракнете върху проследяване раздела отгоре, за да направите промени в начина, по който приложението проследява посетителите ви.

Настройки за проследяване на MonsterInsights

Нека покрием най-важното бързо:

 • ангажимент - Опции, които ви позволяват да игнорирате потребителите на сайта по роля на потребителя и да активирате проследяване на събития (което означава щракване върху връзките)
 • Демографски - Включете демографски и интересни отчети. По-важното е, че можете да включите анонимността на IP.
 • Разрешения - Нека контролираме кой на вашия сайт може да преглежда отчетите и да променя настройките, независимо дали искате приставката да се актуализира автоматично, да проследявате статистическите данни за използването и да показвате съобщения.

Има още няколко незначителни неща, които можете да промените, напр. Работа с партньорски връзки и други. За съжаление, по-голямата част от опциите са част от премиум версията на приставката.

4. Проверете отчетите

Хубавото на MonsterInsights е не само, че е лесен за използване, но и че изтегля данните от Google Analytics директно в таблото за управление на WordPress. Можете да го видите отдолу Статистика> Отчети.

Отчитане на MonsterInsights

Имайте предвид, че Google отнема известно време, за да показва всички данни. Следователно тази част може да е празна в момента, точно както в профила ви в Google Analytics. Като цяло са необходими 12-24 часа, преди да започнат да се показват данни, просто проверете отново по-късно.

Google Analytics и WordPress накратко

Google Analytics е важен инструмент за подобряване на вашия WordPress сайт. Той може да ви даде безценна информация за вашата аудитория, така че да можете да ги обслужвате по-добре.

В публикацията по-горе говорихме за всичко, което трябва да знаете за този пакет за уеб анализи, включително какво трябва да помислите по отношение на законите за поверителност на данните.

Освен това, както видяхте, добавянето на анализи към вашия сайт не е сложно. По същество просто трябва да се регистрирате и добавите проследяващия код към вашия сайт.

Последното можете да направите ръчно или като го добавите към файлове с шаблони, включително във функция или персонализиран плъгин. Приставките предлагат още по-удобен начин, както сте виждали. Има и много различни опции за това.

До този момент вие сте готови да добавите Google Analytics към вашия сайт WordPress. Надяваме се, че ще ви помогне да направите уебсайта си още по-успешен!

Някакви мисли за Google Analytics и WordPress? Ако е така, моля, споделете го в секцията за коментари по-долу.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map