Как да поправим „Грешка при установяване на връзка с база данни“ в WordPress

Виждайки страховитите,


Грешка при установяване на връзка с базата данни

… Е определението за лош ден, ако сте собственик на уебсайт на WordPress.

Признайте, това съобщение за грешка изглежда доста сериозно. Няма дизайн, няма познати елементи на сайта на WordPress, а само текст:

Грешка при установяване на връзка с базата данни

Първо, спрете да се паникьосвате!

Знаем, че в момента вероятно сте малко уплашени, но нека ви уверим в това този проблем може да бъде отстранен и всякакви трайни повреди могат да бъдат предотвратени. Всъщност грешката при установяване на връзка с база данни е доста често срещана.

Разбиране на проблема

Колкото и да не искаме да играем Капитан Очевиден тук естеството на грешката е обясняващо себе си – това е грешка при установяване на връзка с база данни.

Ето какво означава точно:

WordPress използва две основни технологии, за да ви предостави всички страхотни способности: PHP и MySQL.

 • PHP е език за програмиране. WordPress – основните WordPress файлове – са написани в PHP. Скучно, извинявай.
 • MySQL е технология за база данни. WordPress използва база данни MySQL, за да съхранява цялото съдържание на вашия уебсайт. Това включва вашите публикации, страници, но също така и по-малките елементи, като заглавието на вашия сайт, оформлението на вашите джунджурии, настройките на цветовете и др. По принцип MySQL базата данни е мястото, където всяка, дори и най-малката информация за вашия уебсайт, се запазва.

Поставяйки двете заедно, WordPress използва PHP команди, за да се свърже с MySQL базата данни, да получи необходимата информация и след това да покаже всичко на екрана.

Ето тук грешката влиза в игра. Грешката възниква, когато по някаква причина WordPress не може да получи информация в базата данни чрез PHP команди. Когато това се случи, WordPress по принцип не знае какво да прави по-нататък, така че единственото, което може да каже, е „Грешка при установяване на връзка с база данни“.

Имайки предвид това, може да има няколко причини, поради които възниква грешката. Някои от по-често срещаните:

 • NcНеправилни идентификационни данни за вход. WordPress се нуждае от конкретно вход и парола за достъп до базата данни. Ако те са се променили по някаква причина, тогава WordPress вече няма да може да извлече нищо от базата данни.
 • ✅Разградени WordPress файлове. Основните WordPress файлове могат да се повредят в резултат на неуспешна актуализация, наред с други. Това може да включва неща като неуспешни актуализации на приставки, теми и дори основните актуализации на софтуера на WordPress.
 • ✅Развалена база данни. Това може да е резултат от измамен плъгин, объркан вътрешно в базата данни, хакерска атака, темата да се провали и много други.
 • ServerСървърът на базата данни не работи. В някои случаи уеб сървърът – сървърът, който съхранява файловете на вашия уебсайт, се изпълнява на машина, различна от тази на базата данни. И този отделен сървър на база данни може просто да бъде изключен по някаква причина.
 • ✅Толкова много трафик. Въпреки че това е добър проблем, той все още е проблем. По-конкретно, вашата база данни може да не реагира поради висок скок в трафика. Например, може би един от вашите публикации беше вирусен и сега всички и кучето им се опитват да влязат в сайта ви? Следователно сървърът не е в състояние да се справи с част от тези посещения.

Как да коригирате „Грешка при установяване на връзка с база данни“

Тъй като ценим вашето време, първо ще препоръчаме път, който най-вероятно ще реши проблема за вас бързо. След това ще копаем по-дълбоко и ще ви покажем как да правите всички корекции сами.

Стъпка 1: Свържете се с вашия доставчик на уеб хост

Свържете се с поддръжката на хостинг
Свързването с поддръжката на вашия уеб хост винаги е добра идея …

Безопасно е да се предположи, че ако сайтът ви е работил преди малко (или преди ден), а сега не е, грешката може да е в края на вашия уеб хост.

Всички качествени домакини в наши дни предлагат някаква форма на бързо реагираща поддръжка, обикновено чрез чат на живо.

Започнете, като се свържете с този чат на живо, кажете, че имате „грешка при установяване на връзка с база данни“ (поставете фразата) и попитайте:

 • ако сървърът на базата данни работи и работи без проблеми, и
 • ако в момента няма скок в активност или трафик на сървъра.

В повечето случаи, ако им кажете каква грешка имате, те или ще ви уведомят каква е причината, или дори ще я поправят.

Най-важното е, че ще ви уведомят дали вашата база данни е наред и дали има някаква подозрителна активност на сървъра или не.

Ако грешката не е към своя край (сървърът е работещ и няма скокове в трафика) и те не искат да ви помогнат, преминете към стъпка 2:

Стъпка 2: Проверете дали вашите приставки или тематични файлове не са били повредени

Вашите WordPress файлове може да се повредят в резултат на няколко нещастни събития.

Например, може би сте актуализиран приставка или тема, и цялото нещо се срина? Може би сте прикачили сайта към външна услуга? Може би сте редактирали ръчно някои от файловете?

Ако някой от горните звъни на звънец, вероятно имате своя виновник. Ако не сте направили нещо от това, пропуснете тази стъпка.

Ето какво можете да направите:

 • Първо: свържете се с вашия хост чрез FTP. Можете да направите това с безплатен инструмент, наречен FileZilla.

За да се свържете, се нуждаете от вход и парола към вашия FTP акаунт. Ако не знаете какво / къде са, най-лесният начин да ги получите е да търсите през първоначалните имейли, които сте получили от вашия уеб хост при първото си регистриране. Като алтернатива можете да помолите представителя за поддръжка на чат на живо да ви даде тези подробности.

Притежавайки ги, свържете се със сървъра и отворете коренната папка на WordPress. Обикновено се нарича „public_html“ или „www“ или може да сте в него вече след като установите FTP връзка.

Правилото е, че ако можете да видите подпапки като „wp-content“ и „wp-admin“, тогава сте в корен на WordPress. Пример:

WordPress корен

 • Второ: Отидете в „wp-content“ и преименувайте папката „плъгини“ в нещо друго (който други имена, стига да не са „плъгини“):

преименувайте приставки

 • Трето: Върнете се на вашия сайт и вижте дали грешката все още е налице.

Ако не, сега знаете, че е причинено от някакъв плъгин. Върнете се към FTP, преименувайте папката обратно на „плъгини“. Влезте в него и променете имената на папките на отделните приставки, една по една. Най-лесният начин да направите това е да добавите подчертаване в края: „_“

името е променено

Продължавайте да се връщате към вашия сайт, за да видите кога грешката се задейства или изчезва. След като го стесните до един конкретен плъгин, сте намерили причинителя на проблеми. Или го изтрийте или отидете онлайн, за да видите дали решението е документирано.

 • Ако грешката все още е налице дори след преименуване на папката „плъгини“, преминете през абсолютно същия процес с папката „теми“.
 • Ако това не помогне, преименувайте двете папки обратно на „плъгини“ и „теми“. Грешката е причинена от нещо друго.

Стъпка 3: Проверете дали вашата база данни не е повредена

Базата данни на WordPress е доста сложно нещо и има много малки зъбци, които трябва да останат да работят заедно перфектно, за да избегнат неприятности. Понякога нещо не е на мястото си и това е, когато видите грешката при установяване на връзка с база данни.

 •  Първото нещо, което трябва да проверите, е да отидете на вашия табло за управление на WordPress – YOURSITE.com/wp-admin

Ако видите същата основна грешка: „грешка при установяване на връзка с база данни“, пропуснете тази стъпка.

 • Второ, ако видите нещо друго, обърнете внимание на това, което WordPress предлага да направите. В последните си версии WordPress разшири своите решения за решаване на проблеми, така че може да видите някои добри съвети там. Една от възможностите:

грешка в администратора

Друга възможност е, че ще видите съобщение, започващо с „Една или повече таблици на база данни не са налични […]“ Това означава, че вие ​​сте тези, които трябва да „поправите“ базата данни.

Това всъщност е съвсем просто. Първо, свържете се отново към вашия сайт чрез FTP. Отидете на корен на WordPress и изтеглете файла „wp-config.php“ на вашия работен плот.

Редактирайте този файл в бележника, добавете един допълнителен ред в края (точно преди „Това е всичко, спрете редактирането“):

define ('WP_ALLOW_REPAIR', вярно);

Сега качете файла обратно на вашия сайт (чрез FTP), презаписвайки старата версия.

Отидете на YOURSITE.com/wp-admin/maint/repair.php

Това е, което трябва да видите:

ремонт на база данни

Щракнете върху някой от бутоните. След като автоматичният ремонт приключи, върнете се към вашия сайт и вижте дали грешката все още е налице.

Ако няма грешка, страхотно! Но все пак трябва да върнете файла „wp-config.php“ в предишното му състояние. Премахнете този нов ред, който току-що добавихте, и отново качете файла.

Ако грешката все още е налице, следващата стъпка е:

Стъпка 4: Проверете вашите идентификационни данни за връзка с база данни

Както споменахме, WordPress използва конкретно потребителско име и парола, за да се свърже с базата данни. Обикновено тези идентификационни данни за достъп не се променят сами. Можете обаче да изпитате някои странни сценарии, след като направите каквито и да било промени във файловете на вашия сайт, хостинг средата или нещо друго. С други думи, въпреки че не бива да се случва, понятията за достъп понякога се променят. И с лоши данни за достъп – се случва „грешка при установяване на връзка с база данни“!

Коригирането се извършва във файла “wp-config.php”. Говорим специално за тези редове:

define ('DB_NAME', 'some_db');
define ('DB_USER', 'some_username');
define ('DB_PASSWORD', 'some_pass');
define ('DB_HOST', 'localhost');

Те съдържат всички подробности, които WordPress трябва да свърже с базата данни. Ако нещо от тях е грешно, няма да се установи връзка.

Обърнете внимание, че има ръчен начин за коригиране на този проблем, но той честно изисква множество стъпки и може да бъде наистина объркващ въз основа на уеб хоста, който използвате и интерфейса, който те използват. С други думи, всичко, което бихме казали, че все още би било приложимо само за малък кръг от потребители, които случайно използват същия хост като нас, така че имаме много по-универсално решение за вас:

Вземете тези четири реда от файла „wp-config.php“, просто ги копирайте в клипборда, свържете се отново с поддръжката на вашия уеб хост, поставете тези редове в прозореца за чат и попитайте дали данните са правилни, за да можете да се свържете към вашата база данни.

Представителят ще провери всичко и ще се върне при вас с малко отзиви. Най-често те ще ви предоставят точните подробности, в случай че нещо е променено.

Всичко, което трябва да направите, е да вземете новите идентификационни данни и да ги поставите във вашия „wp-config.php“ файл, където са били старите.

define ('DB_NAME', 'some_db'); / * това е името на вашата база данни на WordPress * /
define ('DB_USER', 'some_username');
define ('DB_PASSWORD', 'some_pass');
define ('DB_HOST', 'localhost'); / * това е уеб адресът на вашия сървър на база данни * /

И накрая, отново качете файла чрез FTP.

На този етап можете да се върнете на вашия сайт и да видите дали грешката е отстранена.

Ако не, имаме една последна стъпка за вас:

Стъпка 5: Възстановяване на файловете по подразбиране WordPress

Както споменахме по-рано, основните WordPress файлове могат да се повредят по редица причини. Може би е имало опит за хакване на вашия сайт, може би сте променили някои файлове случайно, може би измама добавка направи модификацията.

Каквото и да е, все още можете да възстановите стандартните, собствени файлове на WordPress. Най-лесният начин да направите това е просто да изтеглите чиста версия на WordPress от WordPress.org и да я копирате върху тази, която имате в момента.

Отиди там, и изтеглете най-новия пакет на вашия работен плот. Разопаковане. Прегледайте неразопакования архив и изтрийте папката „wp-content“.

След това се свържете към вашия сайт чрез FTP, отидете на основния корен на WordPress, качете новите си WordPress файлове. Презапишете всички предишни файлове.

качете нови WordPress файлове

Когато качването приключи, върнете се на вашия сайт и вижте ефекта.

Това е краен начин за поправяне. Ако това не помогне, няма да имате друг избор, освен да се върнете към линията за поддръжка на уеб хоста си, кажете им всичко, което сте направили, и помолете за помощ. На този етап вие сте изчерпали всичко, което можете да направите, за да отстраните проблема сами и е домакинът да дойде да го реши. В крайна сметка плащате сметките си за хостинг, нали??

Как да избегнем тази грешка в бъдеще?

Въпреки че няма 100% неуспешен начин да защитите сайта си срещу грешка при установяване на връзка с база данни, има два основни елемента, които трябва да имате в застрахователния си пъзел, за да сте поне 90% безопасни:

 • Качествен хостинг. Работете само с хостове, които са оптимизирали своите платформи за работа с WordPress. По този начин винаги можете да разчитате на знаеща подкрепа и бърза помощ. Да не говорим, че вие ​​също ще избегнете много често срещани проблеми с WordPress. Ето нашите препоръки.
 • Имайте резервни копия. Инсталирайте прост резервен приставка като UpdraftPlus (работи автоматично) и винаги трябва да имате a работещ архив на WordPress които можете да възстановите, в случай че всичко останало се провали.

Надяваме се, че това ръководство помага! И както винаги, не се колебайте да се свържете с нас, ако имате известно време с грешка при установяване на връзка с база данни.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map