Уеб хостинг срещу домейн (обяснено)


Уеб хостинг и имена на домейни (обяснено)


Имената на домейни и уеб хостингът са две напълно различни услуги. Помислете за име на домейн като уличен адрес, който помага на хората да намерят и имат достъп до местоположението на уебсайта Ви.

Освен цифровия му адрес, вашият уебсайт ще разполага с файлове и код, които ще заемат място и ще трябва да се съхраняват. уеб хостинг е действителното пространство на компютър (сървър), където се съхраняват всички ваши файлове на уебсайта, включително HTML, документи и медии.

Ако мислите за уебсайта си като къща, а името на вашия домейн като адрес, уеб хостингът ще бъде действителната собственост.

Сега, когато сме обхванали основните, прости и прости, можем да навлезем в повече подробности.

 • >>> Искам да знам повече за домейните
 • >>> Искам да знам повече за уеб хостинга

Чести въпроси за домейна:

Често задавани въпроси за домейна1. Какво е име на домейн?

Както споменахме по-рано, име на домейн е просто вашето име в интернет или това, което хората въвеждат в URL лентата на браузъра, когато искат да посетят вашия уебсайт. Примери за това са Google.com, Hotmail.com или Facebook.com.

Не можете да настроите уебсайт, без първо да получите име на домейн. Но ако се чудите как точно го правите, това е просто – закупувате го от регистратор на домейн.

След като закупите конкретен домейн, той става ваша собственост и никой друг в интернет няма да има същия домейн като вашия. Този уникален низ от символи ще предостави на уебсайта ви отличителна идентичност.

2. Колко струва да купя и подновите име на домейн?

Цената на име на домейн зависи от няколко фактора, като например кой регистратор на домейн сте избрали и дали ще използвате ново име на домейн или ще закупите старо.

По-старите домейни, особено тези, които имат еднословно име като Insurance.com, са скъпи и процесът на получаването им е сложен. Но ако възнамерявате да получите чисто ново име на домейн, това трябва да струва около 10-15 долара годишно.

Всеки регистратор има собствена стандартна такса за подновяване. Имайте предвид, че обновяването на името на домейна зависи от избрания от вас регистратор на домейни, избрания от вас TLD (домейн от най-високо ниво) и продължителността на времето за подновяване.

Обикновено колкото по-дълъг е договорът ви, толкова по-евтина ще бъде месечната ставка.

3. Какви са основните TLD за домейни?

Домейнът от най-високо ниво (TLD) е просто последният сегмент от име на домейн или кратката част, която следва точката. TLD се наричат ​​също суфикси на домейни.

Най- Интернет корпорация за присвоени имена и номера (ICANN) е корпорацията, отговаряща за управлението на имена на домейни и IP адреси в интернет. ICANN категоризира TLD, както следва:

 • Общи домейни от първо ниво (gTLD)
 • Кодове на държавите от най-високо ниво (ccTLD)
 • Спонсорирани домейни от най-високо ниво (sTLD)
 • Домени от най-високо ниво на инфраструктурата (iTLD)

Най-популярните TLD обикновено са генерични домейни.

Някои от най-популярните TLD са:

 • .COM – Търговски
 • .орг – Търговски
 • .нето – Търговски
 • .gov – правителствени агенции на САЩ
 • .mil – Военен
 • .edu – Образователни съоръжения като университети

4. Кои са най-популярните регистратори на домейни?

В момента най-доверените регистратори на имена на домейни са:

Когато избирате регистратори на вашите домейни, имайте предвид следното:

 • Ценообразуване: Всеки регистратор на домейни предлага различни такси за ценообразуване и такси за подновяване. Някои от тях също имат скрити такси, така че не забравяйте да проверите техните условия за обслужване.
 • Прехвърляне на домейни: Регистраторите на домейни обикновено позволяват на клиентите лесно да прехвърлят имената на своите домейни, без да плащат допълнителна такса. Някои компании обаче умишлено усложняват този процес или налагат допълнителна такса. Винаги проверявайте правилата за прехвърляне на домейни, преди да изберете регистратора на своя домейн.
 • Правила за изтичане на домейна: Имената на домейни имат срок на годност. Ако не подновите името на домейна си навреме, то ще изтече, което означава, че всеки може да го регистрира като свой. Ето защо е много важно да изберете регистратор на имена на домейни, който предлага автоматично подновяване или предоставя на клиентите гратисен период за подновяване на тяхното име дори след изтичането му.
 • Услуги за добавяне: Винаги проверявайте какви други услуги предоставя вашият регистратор на домейни. Може да не се нуждаете от тези услуги сега, но нещата могат да се променят с развитието на бизнеса ви. Тези услуги включват хостинг по имейл, маркетинг на уебсайтове, маркетинг по имейл и др.

5. Мога ли да купя име на домейн без хостинг?

Накратко отговорът е „не“.

Хората ще бъдат насочени към вашия уеб сайт в интернет само ако имате уеб хостинг услуга, която ви позволява да съхранявате файловете на вашия уебсайт. Получаването на име на домейн без закупуване на уеб хост по принцип е безполезно. За да съкратите дълга история, се нуждаете както от име на домейн, така и от хостинг акаунт, за да настроите уебсайт.

Но ако вашият въпрос е „Мога ли да купя име на домейн от една компания и да го използвам с друга уеб хостинг компания?“, Отговорът е „да“.

Можете да регистрирате вашето име на домейн при един доставчик и пак да закупите хостинг план с друга услуга.

6. Мога ли да използвам моето име на домейн с всеки хост?

Да, можеш. Възможно е да купите име на домейн от една компания и да използвате друга компания за уеб хостинг. Имате две възможности: можете да получите име на домейн и уеб хостинг като пакет 2 в 1 при същия доставчик или да закупите двете услуги поотделно.

За много хора регистрацията на име на домейн и настройването на хостинг за уебсайта им, използвайки един и същ хостинг, е най-лесният начин. Някои обаче намират, че запазването на името на домейна им и хостинга отделно им подхожда. Ако не сте доволни от услугата си за уеб хостинг и искате да се преместите в друга, вероятно също ще искате да прехвърлите името на вашия домейн, което може да отнеме много време.

7. Как да свържа моя домейн към уеб хост?

Свързването на вашето име на домейн с вашия уеб хост е по-лесно, отколкото си мислите. Просто следвайте тези стъпки:

 1. Регистрирайте име на домейн – Не забравяйте, че не можете да стартирате уебсайта си, ако нямате име на домейн.
 2. Регистрирайте се за уеб хостинг план – За да насочите името на вашия домейн към хостинг сървър, първо трябва да закупите уеб хостинг услуга.
 3. Намерете настройките за DNS на вашия уеб хост (сървър на имена на домейни) – Уеб хостове ще ви изпратят поздравителен имейл с адресите на DNS или сървъра за имена на домейни, който ще изглежда така: ns1.example.com или ns359.example.com.
 4. Запазете вашия сървър за имена с вашите регистратори – Влезте в административния панел на вашия регистратор, намерете „DNS Settings“ или „Area Name Setup Area“ и копирайте и поставете адресите на сървъра за имена на домейни в настройките на DNS (обикновено NS1 и NS2)
 5. Изчакайте разпространението на DNS – Ще трябва да изчакате настройките на DNS да се актуализират. Процесът може да отнеме 48-72 часа. След като приключите, успешно свързахте вашето име на домейн с уеб хост.

Общи въпроси за уеб хостинг:

Общи въпроси за уеб хостинг1. Какво е уеб хостинг и защо ми трябва??

Без закупуване на уеб хостинг услуга не можете да настроите напълно новия си уебсайт. По принцип регистрирането на име на домейн без получаване на уеб хостинг услуга няма да служи без цел – сайтът ви няма да бъде завършен.

Компаниите за уеб хостинг продават или наемат пространство на своите сървъри, където можете да съхранявате файловете на уебсайта си, като HTML и CSS файлове, документи, видеоклипове и изображения. Това са всички файлове, които заемат място и трябва да се съхраняват.

Всеки може да създаде уебсайт на своя компютър, но ако не е качен на своите уеб сайтове файлове на хостинг сървър, никой няма да има достъп до уебсайта му. Когато хората напишат името на вашия домейн в URL адреса на браузъра, те ще бъдат насочени към вашия уебсайт. Това е възможно само ако файловете на вашия уеб сайт се съхраняват на сървър за уеб хостинг.

2. Колко струва уеб хостинг за закупуване и подновяване?

Цените на уеб хостинга зависят от вида на уеб хостинг услугата, от която се нуждае уебсайтът ви. Споделеният уеб хостинг обикновено е най-евтиният вариант, тъй като вашият сайт се съхранява на сървър, който хоства и други уебсайтове. Цените за споделен хостинг обикновено варират от 3 до 10 долара на месец.

Специализираните сървъри струват ръка и крак, но те предоставят на клиентите подобрена сигурност и гарантират ефективно разпределение на натоварването. Ако искате повече гъвкавост и по-голям контрол над уебсайта си, но не сте готови да плащате за специален сървър, помислете за хостинг на виртуален частен сървър (VPS). Цените за VPS хостинг варират от $ 29 до $ 69 на месец.

Не забравяйте, че първоначалните ви разходи при първата покупка на уеб хостинг услуга няма да останат същите, след като трябва да подновите договора си.

3. Кои са основните типове уеб хостинг?

Всички уеб хостинг услуги имат едно общо нещо – те действат като място за съхранение на уебсайта ви – но не са еднакви.

Те се различават по отношение на капацитета за съхранение, контрола, скоростта на сървъра и надеждността, както и нивото на техническите знания, необходими за настройването им. Важно е да научите въжетата и да разберете какъв тип уеб хостинг услуга се нуждае от вашия уебсайт.

 • Споделен хостинг: Това е идеалното решение за хостинг на уебсайтове на входно ниво. Споделеният хостинг идва на ниска цена, защото уебсайтът ви ще се съхранява на същия сървър, както и много други уебсайтове. Всички уебсайтове споделят едни и същи сървърни ресурси, включително RAM (памет с произволен достъп) и CPU (централен процесор).
 • Виртуален частен сървър (VPS) хостинг: VPS хостинг решение е идеално за напреднали потребители, които се нуждаят от специализирани ресурси, специфичен софтуер и пакети. VPS хостинг план поставя множество уебсайтове на един и същ сървър, но всеки уебсайт има свое пространство на сървъра. VPS хостингът осигурява на собствениците на уебсайтове по-добра производителност и стабилност.
 • Специален хостинг на сървър: Специализиран хостинг означава, че уебсайтът ви ще бъде единственият домейн, хостван на сървъра. Специализиран хостинг на сървъри предоставя на собствениците на уебсайтове достъп до корен и домейн и им позволява да контролират всичко – от сигурността до операционните системи. Това е най-скъпото решение за хостинг на уебсайтове и е подходящо за сложни сайтове, които получават много трафик.
 • Облачен хостинг: Облачен хостинг позволява на много компютри да работят заедно, да стартират приложения и да използват комбинирани изчислителни ресурси. Облачният хостинг е в състояние да обработва големи количества трафик и осигурява подобрена сигурност и защита.
 • Управляван хостинг: Управляваният хостинг предоставя на потребителите ежедневно управление на хардуер и операционни системи. Компаниите, които предоставят успешен хостинг предлагат услуги като поддръжка, конфигурация, мониторинг, подмяна на хардуер, актуализации и техническа поддръжка.
 • Колокация: Колокацията дава възможност на клиентите да наемат място в колокационен център. В тези видове центрове потребителите наемат място в стелажи и шкафове, а центърът предоставя на уебсайта си системи за захранване, честотна лента и охлаждащи системи.

4. Има ли безплатни уеб хостове?

Е, всичко, което блести, не е злато. Да, има безплатни уеб хостове – най-популярният сред тях е хостове като 000webhost, InfinityFree, SitesGoogle и AwardSpace – но определено трябва да помислите два пъти, преди да използвате такъв.

Ако сте на бюджет, може да ви се стори изкушаващо да изпробвате безплатни уеб хостове. Не можем да препоръчаме да слизате по този път. Безплатните уеб хостове предлагат ограничен капацитет за съхранение, честотна лента и скорост на сървъра. Те са нестабилни и обикновено нямат основни функции като имейл акаунти и инсталации на уебсайтове.

Те дават на клиентите ненадеждни сървъри, което ще съсипе шанса на уебсайта Ви да успее в днешното силно конкурентно пространство в Интернет. Освен това, безплатните уеб хостове вероятно ще претърпят големи нарушения на сигурността. Затова вместо да изберете безплатен хост, направете си услуга и поставете уебсайта си в сигурни ръце.

Винаги имайте предвид, че най-важният елемент на всеки успешен уебсайт е надеждна уеб хостинг услуга.

5. Кои са най-популярните добри уеб хостинг услуги?

Онлайн пространството е препълнено с различни решения за уеб хостинг и изборът на подходящото може да бъде плашеща задача.

Това, което можем да препоръчаме, е да бъдете внимателни и винаги проверявайте условията за обслужване на хоста, тъй като уеб хостинг услугите често се показват и не излизат. Затова проверете всичко два пъти. Един надежден уеб-домакин трябва да може да маркира всички тези полета:

 • Обем на предоставеното хранилище
 • Честотна лента / трансфер на данни
 • Uptime
 • Поддръжка на клиенти
 • Функции на контролния панел
 • Строителни инструменти
 • Прозрачно ценообразуване
 • SQL база данни
 • Статистически и мониторингови инструменти
 • Предварително инсталирани приложения
 • Функции по имейл
 • Поверителност и сигурност
 • Безплатни бонуси

Според нашия опит това са най-популярните добри уеб хостинг решения, които успяват да предоставят на клиентите всички най-важни нужди:

 • Bluehost
 • SiteGround
 • Hostinger
 • GoDaddy
 • A2 хостинг
 • Dreamhost

Имате въпрос относно имената на домейни или уеб хостинга, които не са включени тук? Оставете коментар по-долу. ��

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map